Et efterskoleophold er meget mere end boglige fag, der afsluttende aflægges prøve i. Det er et 24/7 dannelsesophold, hvor vi oplever, at der sker en meget stor udvikling med vores elever.
Andagt
- for alle
Tirsdag til torsdag har vi andagt fra kl. 10.30 - 11.00 i vores musikhus. Disse samlinger bærer præg af, at kristendom fylder noget på vores skole. Nogle dage synger vi salmer og sange sammen, andre dage har vi lovsang - en moderne kristen sangtradition med rytmisk musik. Her er det som regel elevernes egne lovsangsbands, der står for musikken. Ud over sang er der snak om kristendom og bøn ved disse samlinger.
Ugens afslutning
- for alle
Ugen afsluttes altid med fællestime. Denne time bruges til dialog om forskellige ting vedr. skolen. Forskellige problemstillinger tages op og drøftes. I timen synger vi også sammen og lærer en række danske sange at kende. Det er dannende at synge sammen- man holder tempoet og hører efter de andre og sammen skabes en fælles oplevelse. Endelig sluttes fællestimen med en kort tanke til refleksion.
Timen slutter kl. 15.15 og herefter har eleverne fri. Hvis I som forældre kommer og henter eleven op til weekenden, så tag en kop kaffe i automaten på spisesalen og vær med til ugens afslutning i Diamanten.
Familiegruppetimen og familiegruppelæreren
- for alle
Hver lærer har en familiegruppe på 9-10 elever. Vi fordeler grupperne jævnt, så grupperne består af drenge, piger samt 9. & 10. klasseelever. Vi har 12 familiegrupper på skolen. Familiegrupperne hægtes sammen to og to i venskabsgrupper og laver nogle gange arrangementer sammen. Endvidere sidder familiegrupperne sammen og spiser middagsmad. De forskellige rengøringsopgaver er også organiseret omkring familiegrupperne.
Hver uge mødes familiegruppelæreren med sin gruppe og bruger ca. 30-45 min. sammen med gruppen. Herefter er der sat tid af til, at læreren kan have individuelle samtaler med ca. to elever. Det er familiegruppelæreren, der har hovedkontakten til hjemmet.
Rengøring og job
- for alle
Op til weekenden gør vi altid fællesarealer og værelser grundigt rent, således det er rart at være på Skovbo. Vi gør også rent i det daglige. Her har familiegrupperne ansvaret på skift.
Stille-/studietid
- for alle
Mandag til torsdag er der stille-/studietid fra kl. 18.30 - 19.15. I denne time skal du være i lokale A og lave lektier - eller på dit værelse. Vi har lagt de store opgaver ud på VIGGO, så der er altid noget at gå i gang med. Ellers bruger man tiden til at læse en bog.
Motion
- for alle
Mandag til torsdag er der sport på skemaet. Enten som valgfag (fodbold, badminton, boldspil) eller som mindre motionsfag.
Det gør noget godt ved krop og sjæl (og indlæring) at røre sig og så vidt muligt også komme lidt ud i den friske luft.
Tirsdag og fredag morgen er der morgenmotion for alle fra 7.45-8.15.
Teamrejser
Vi har to rejseteams. De inkluderer begge et 2 timers ugentligt valgfag og en rejse omkring uge 6 og 7. Pga. rejsen er der ekstra betaling for disse linjer. Prisen er sat meget lavt i.f.t. hvad man reelt får for pengene. Da rejserne ikke er lige dyre, er priserne også forskellige.
Rejserne er bygget op omkring teams, og det at lære at fungere i et team er en væsentlig del af teamrejsens formål. Samtidig er det vigtigt for os, at man på teamrejserne oplever noget, man ellers ikke havde mulighed for at opleve.
Læs mere om de 2 rejse-teams: TeamALP - TeamDIVING
Dannelse og demokrati
- for 10. klasse
I 9. klasse læses de humanistiske fag samfundsfag, historie og kristendom. Disse fag er ikke et krav i 10. klasse, men de rummes i stedet i det tværfaglige fag Dannelse og Demokrati – i daglig tale D&D. Faget er et 6-lektioners fag og indeholder flere elementer.
Sport - medie - kunst - musik - teater - som dannelse
Her arbejdes med skolens 5 forskellige spor og vi forsøger at belyse dannelseselementet i hver af disse. Det kan indebære bevægelse, kreativitet, samarbejde og forskellige øvelser.
Workshops
I de sidste 4 lektioner arbejdes der i forskellige retninger som kan indeholde: Projekter, samfunds-, kristendoms- og historiefaglige emner - men også teater og sport.
Indenfor hver retning i D&D er undervisningens målsætning:
at eleverne opnår viden om samfundet og dets historiske forandringer
at forberede eleverne til aktiv deltagelse i et demokratisk samfund, jf. folkeskolelovens formålsbestemmelse.
at eleverne udvikler kompetencer, kritisk sans og et personligt tilegnet værdigrundlag, der gør det muligt for dem at deltage kvalificeret og engageret i samfundsudviklingen.
at bidrage til, at eleverne forstår sig selv og andre som en del af samfundet, som de både påvirker og påvirkes af, og at de forstår hverdagslivet i et samfundsmæssigt og historisk perspektiv.
at bidrage til, at eleverne kender, og i praksis respekterer, samfundets demokratiske spilleregler og grundværdier.
Endvidere indeholder faget D&D, OSO (Obligatorisk selvvalgt opgave), ture ud af huset og forskellige foredrag. Herudover henvises til faget indholdsplan.