På Skovbo Efterskole spiser vi en varieret, fedtfattig og ernæringsmæssig rigtig kost. Den er tilpasset så den passer til vores målgruppe, som er unge mellem 14 og 18 år.
For at køkkenpersonalet kan tilbyde den bedste ernæring på skolen, tillader vi ikke, at man selv medbringer nogen former for mad eller drikkevarer i spisesalen, ligesom alle obligatoriske måltider indtages i spisesalen.
Vi opfordrer ligeledes vores elever til at nedtone forbrug af sodavand og slik. Energidrik er ikke tilladt på skolen.
Vi har som mål at følge kostrådene fra fødevarestyrelsen, så vi:
spiser varieret. Køkkenet laver månedelig madplan, som lægges op på køkkenets facebookside.
spiser groft brød og gryn (fuldkorn)
spiser frugt og grøntsager hver dag
spiser bælgfrugter
spiser fisk eller fiskepålæg af forskellig slags
vælger mælk og mælkeprodukter med lavt fedtindhold
bruger kun lidt margarine, smør og olie og prioriterer planteolier
sparer på sukker og salt og det fede
slukker tørsten i vand
Vi spiser tre hovedmåltider og tre mellemmåltider. Vi bruger så vidt, det er muligt årstidens frugt og grønt. Vi bager det meste af vores bagværk selv. Vi bruger så vidt muligt friske råvarer. Vi begrænser vores brug af halv- og helfabrikata.
Vi følger sundhedsstyrelsens anbefalinger for mængden af kød til vores elevgruppe. Endvidere har vi et par gange om måneden kødfrie måltider. Begrundelsen er, at vi gerne vil sætte fokus på og understøtte en bæredygtig udvikling …. og så smager kartoffelpizza og falafelburgere faktisk ret godt.
Diætkost
Vi vil gerne servere diætkost - hvis det er lægeligt begrundet.
Vi vil gerne servere vegetarmad, hvis man er vegetar.
Vi vil gerne kompensere for f.eks. svinekød, hvis det strider mod ens overbevisning.
Vi vil gerne servere slankemad, hvis det er et program, der er godkendt af hjemmet og køkkenet.
Skolens køkken er selvfølgelig underlagt alle gældende regler mht. egenkontrol og tilsyn af bedriftssundhedstjenesten. Se smiley her.
Måltidsplan
Morgenmad 7.45 - 8.15
Friskbagt brød, hjemmelavet mysli, A38, havregryn, knækbrød, cornflakes, havregrød, rugbrød, ost, marmelade, frisk frugt, rosiner, desuden honning nogle gange.
Drikkevarer: Mælk, kaffe og the - desuden juice nogle gange
Formiddagsservering 10.00 - 10.15
Frugt og gulerødder, kaffe, the, saft og vand
Desuden en variation af rugbrød, grovboller med enten pålæg, leverpostej, ost eller marmelade.
Middagsmad 12.05
Varm mad med salat eller andet grønt. Ind imellem er der dage med vegetarmad, fiskedage m.m. En ugeplan indeholder typiske menuer med kylling, oksekød, fisk, svinekød og suppe. Dertil serveres ovennævnte tilbehør samt enten ris, pasta eller kartofler.
Den samme ret serveres max en gang hver anden måned.
Drikkevarer: Vand
Eftermiddagsservering 15.30
Rugbrød, knækbrød eller grovkiks, kaffe, the, saft og vand
Aftensmad 17.30
Rugbrød med varierende slags pålæg, samt fisk og æg. Desuden er der hver dag grøntsagsstave. Salater serveres jævnligt.
Drikkevarer: Vand og mælk
Aftenservering 21.00
To gange om ugen serveres kage. Ellers serveres hjemmelavet yoghurt, koldskål eller anden sød servering.
Frugtordning
Efter kl. 15.30 kan man få lov at tage et stykke frugt.